Vaimne Õpetaja SADHGURU. Tervis – heaolu – tarkused.

Näpunäiteid viie elemendi puhastamiseks: oluline Bhuta Shuddhi protsess

Sadhguru annab meile näpunäiteid kõigi viie elemendi puhastamiseks meis, mida regulaarselt harjutades võib see kaasa tuua noorendamise ja heaolutunde.

Spanda Halli seinamaaling, millel on kujutatud jooga Bhuta Shuddhit tegemas – kuidas oma keha loomulikult detoksifitseerida – 5 asja, mida saate kodus teha

Artikkel 24. september 2015

Sadhguru: Enne kui proovite midagi, mida peetakse müstiliseks protsessiks, on väga oluline stabiliseerida viis põhielementi enda sees. Joogateaduses tuntakse neid pancha bhutas või maha tatwas . Keha, maa, universum ja kosmos on vaid viie elemendi mäng. Keha koostis on selline, et suurem osa sellest on vesi. Siis on maa, õhk, tuli ja ülejäänu on akašš ehk eeterlik ruum.

See, kuidas need viis elementi sinu sees käituvad, määrab peaaegu kõik. Bhuta tähendab elementi, bhuta shuddhi tähendab elementide mustusest vabanemist või elementide puhastamist. See tähendab füüsilisest olemusest vabanemist. Enamik inimesi on täielikult oma füsioloogiliste ja psühholoogiliste protsesside haardes. Meie füsioloogia on midagi, mida oleme kogunud. Niisamuti on muljete kujul kogunenud kogu meie psühholoogilise protsessi sisu.

Nende kahe protsessi vahel jääb täiesti mööda sellest, kes sa eksistentsiaalselt oled, sinu olemuse olemus. Kui soovite pääseda juurde dimensioonidele , mida teie kogemuses veel ei ole, mõõtmetele, mida peetakse müstilisteks, peate esimese asjana hakkama puhastama viit elementi enda sees. Kui elemendid on puhtad, teate selgelt erinevust füüsilise, psühholoogilise ja eksistentsiaalse vahel.

Näpunäiteid viie elemendi puhastamiseks

Vesi

Viie elemendi hulgas on vesi kõige olulisem, kuna suurem osa kehast on vesi. Peate tarbitava vee eest piisavalt hoolt kandma – mitte ainult selle füüsilise puhtuse, bakterivaba jms, vaid ka selle eest, kuidas te vett hoiate ja kuidas sellele lähenete. Tänapäeval on olulisi teaduslikke tõendeid selle kohta, et mõte, emotsioon või puudutus võivad muuta vee molekulaarstruktuuri ja oluliselt muuta vee käitumist teie süsteemis.

Vees on suurepärane mälu . Kõik, mis veekogu ümber toimub, salvestub mingil moel veemolekulidesse. Seda võiks nimetada vedelaks arvutiks. Te ei tegele kaubaga – te tegelete eluloova materjaliga. Vesi on elu. On oluline, kuidas te seda ravite, enne kui see teie süsteemi siseneb.

Vett võid hoida metallnõus, eelistatavalt vasest või vasesulamist, pesta anumat iga päev orgaanilise ainega ning hoida vett kohas, kus seda ei puuduta muud lõhnad ja ained – seal on selle ümber piisavalt ruumi. Kui teete seda ja lähenete sellele, hoides anumat kätes tänutunde ja aukartusega, sest see on elu loov materjal, ja seejärel tarbite seda, näete, et see teeb teie süsteemis imesid. Tervislikkus ja tasakaalukus on loomulik tagajärg.

Maa

Maal, millel te kõnnite, on intelligentsus ja mälu. Isegi kui elate betoondžunglis, on oluline hoida kontakti maaga, millel elate. Looge endale viise, kuidas sellega kuidagi ühenduses püsida. Kui teie paljad käed ja jalad – eriti peopesad ja tallad – puutuvad iga päev maaga kokku, ühtlustab see teie süsteemi füsioloogilisi protsesse.

Proovi veeta vähemalt paar minutit aias, paljajalu, katsudes taimi või puid, sest maa on elu alus. Kogu elu – sinu ja kõigi teiste olendite oma – on pärit siit maalt . Hoidke sellega ühendust ja ühtlustage oma süsteem.

Kuidas  toit  sinu sisse jõuab, kelle käest see sinuni tuleb, kuidas sa seda sööd,  kuidas sellele lähened – kõik need asjad on olulised. Eelkõige on toit, mida sööd, elu. Teised vormid loobuvad oma elust, et meid ülal pidada. Kui saame süüa tohutu tänutundega kõigi elusolendite eest, kes loobuvad oma elust, et meie elu säilitada, käitub toit teie sees hoopis teistmoodi.

Õhk

Kuigi õhk moodustab vaid väikese protsendi teie keha elementaarsest koostisest, on see kõige dünaamilisem element iga minuti kaupa toimuva tehingu seisukohalt. Teatavasti on oluline see, millist õhku te hingate, kuid sama oluline on see, kuidas te hingate ja kui teadlikult seda teete.Kui viibite puhtas õhus, on oluline viia hingamine mõne tegevusega dünaamilisse olekusse.

Eriti nende jaoks, kes elate suurtes linnades, ei pruugi alati olla teie kätes, millist õhku te hingate, seega on hea, kui teete iga päev vähemalt mõne minuti jalutuskäigu pargis, mööda järv või jõgi, mis iganes teile saadaval on. Kui teil on lapsi, on oluline, et viiksite nad vähemalt kord kuus linnast välja piisavalt kaugele, kus loodus on suhteliselt puhtas seisus ja nad saavad ronida väikesele mäele, jalutada metsas või ujuda. jõgi, olla ühenduses loodusega ja teha midagi, kus hingamine on dünaamiline.

See pole mõeldud ainult aeroobsete treeningute jaoks, vaid seepärast, et toimub pidev õhuvahetus seest ja väljast. Keha intelligentsus tagab, et kui ta tunneb, et õhk on puhas ja elav, on keha hingamine erinev. Selle õhuvahetusega toimub süsteemi sees puhastus. Kui viibite puhtas õhus, on oluline viia hingamine mõne tegevusega dünaamilisse olekusse. Te ei pea tegema liiga jõulist tegevust – piisab, kui hingate mõnda aega normaalsest veidi sügavamalt. Eriti kasvavate laste puhul on see väga oluline, sest suurendab oluliselt keha terviklikkust ja tugevust.

Kui te ei saa end igapäevaselt välja võtta, võite teha kodus lihtsa joogapraktika nimega nadi shuddhi, et hingeõhku puhastada.

Tuli

Tuli moodustab teise osa teie elementaarsest meigist. Milline tuli sinu sees põleb? Kas see on ahnuse, vihkamise, viha, solvumise, iha, armastuse või kaastunde tuli? Kui puhastate tule elemendi, hoolitsetakse teie füüsilise ja vaimse heaolu eest taas hästi. Sinust saab üksmeelne ja ülevoolav olend. Lihtne protsess, mida saate enda sees oleva tule puhastamiseks teha, on saada iga päev päikesevalgust. Kuigi oleme saastanud kõiki teisi elemente, ei saa päikesevalgus õnneks saastada – see on jäänud puhtaks. Kasutage seda kõige paremini ära.

Soovi korral võid teha tule ilma õlita orgaanilise ainega nagu põhk või küttepuud ning seista kolm minutit lahtiste käte ja silmadega lõkke poole. Seejärel seiske seljaga selle poole, paljastades selg kolmeks minutiks. See protsess puhastab teie aurat ja toob süsteemis uue taastumise tunde. See sütitab ja taasühendab sisemise tule ja välise tule. See on kõigi Ida tulepõhiste rituaalide aluseks.

Kui tule tegemine pole teie jaoks otstarbekas, süütage vähemalt taimeõli või ghee-ga lamp ja olge selle lambi läheduses. Kõigepealt istuge lambi poole, seejärel pöörake ümber ja istuge nii, et teie sees olev tuleelement süttib uuesti.

Akasha

Elementaarkoostise viies ja kõige laienevam mõõde on akasha ehk eeterlik ruum . Akashil on teatav intelligentsus. Teie elu olemus, kvaliteet ja jõud on põhiliselt määratud sellest, kui palju juurdepääsu teil on akaši intelligentsusele. Vett, õhku, maad ja tuld on vaid piiratud kogus, kuid akaši mõõde on piiramatu. Kui teie juurdepääs sellele laieneb, kasvab nii teie taju kui ka intelligentsus.

Üks lihtne protsess, mida saate teha, et leida rohkem juurdepääsu akaši intelligentsile, on pärast päikesetõusu, enne kui päike ületab 30° nurga, vaadata taevasse ja kummarduda akaši poole, et teid ja seda planeeti paigal hoida. Pärast seda, kui päike ületab 30°, vaadake millalgi päeval üles ja kummardage uuesti. 40 minuti jooksul pärast päikeseloojangut vaadake üles taevasse ja kummardage veel kord meid ümbritseva eeterliku ruumi poole, mis hoiab kõike paigal.

Kui paned akaši oma eluenergiatega koostööd tegema, toimub elu maagilistel viisidel. Intelligentsus, mida te pole kunagi võimalikuks pidanud, saab teie omaks.

Toimetaja märkus: see artikkel põhineb Sadhguru kõnel 2015. aasta rahvusvahelise joogapäeva jaoks loodud video ” 5 minutit sisemiseks uurimiseks ” jaoks.

Seotud sildid Viis elementiMüstikaHeaoluMäluToitHingetõmmeHatha jooga (programm)

___

Kuidas detoksifitseerida ja puhastada oma keha loomulikult kodus

Keha puhastamine ja selle kättesaadavaks tegemine suuremate võimaluste jaoks võib alata juba kodus. Sadhguru annab meile lihtsad meetodid süsteemi viie elemendi puhastamiseks.

Kuidas detoksifitseerida ja puhastada oma keha loomulikult kodus

Artikkel 9. detsember 2013

Keha perioodiline puhastamine on oluline osa selle kättesaadavaks tegemisel suuremate võimaluste jaoks. Alati on kõige parem detokseerida oma keha loomulikult ja see võib alata kohe kodus. Joogi ja müstik Sadhguru annab meile lihtsad meetodid süsteemi viie elemendi puhastamiseks ning vaatleb, kuidas oma keha loomulikult detoksifitseerida ja puhastada.

Sadhguru: Põhimõtteliselt on keha viie elemendi – vee, maa, õhu, tule ja ruumi – mäng. Indias on väga levinud viidata kehale viiest elemendist koosneva nukuna. Koostise järgi koosneb keha seitsekümmend kaks protsenti vett, kaksteist protsenti maad, kuus protsenti õhku, neli protsenti tuld ja ülejäänud kuus protsenti ruumi või akaši .

See, kuidas need viis elementi sinu sees käituvad, määrab peaaegu kõik. „Bhuta” tähendab elemente; “bhuta shuddhi” tähendab vabaneda elementide mustusest. See tähendab vabaneda füüsilisest. Bhuta shuddhi on jooga põhiline sadhana , et ületada füüsilised piirangud ja saada kättesaadavaks füüsilisest kaugemale ulatuvale mõõtmele.

Bhuta shuddhi tegemiseks väga loomulikul viisil saate teha mõningaid lihtsaid asju. See ei ole ülim bhuta shuddhi tüüp, kuid saate viiest elemendist veidi puhastada.

Vesi – 72% kehas ja veel on tohut mälu.

Viiest elemendist on meie suurim mure vesi. Peate vee suhtes väga hoolt kandma, sest seda on seitsekümmend kaks protsenti ja sellel on tohutu mälu . Üks asi, mida saate teha, on panna sinna neemi- või tulsilehti. Need ei eemalda keemilisi lisandeid, kuid muudavad vee väga elavaks ja energiliseks. Teine asi on hoida vett vasest anumas, et vesi omandaks vasest sellise kvaliteedi, mis on kasulik.

Maa – 12% kehas.

Maa on kaksteist protsenti. Kuidas toit sinu sisse jõuab, kelle käest see sinuni tuleb, kuidas sa seda sööd, kuidas sellele lähened – kõik need asjad on olulised. Eelkõige on toit, mida sööd, elu. Teised vormid loobuvad oma elust, et meid ülal pidada. Kui saame süüa tohutu tänutundega kõigi elusolendite eest, kes loobuvad oma elust, et meie elu säilitada, käitub toit teie sees hoopis teistmoodi.

Õhk – 6% kehas.

Õhk on kuus protsenti. Selles on teie hingeõhk ainult üks protsent või vähem. Ülejäänu toimub nii mitmel muul viisil. Teid ei mõjuta mitte ainult õhk, mida hingate, vaid see, kuidas te õhku enda sees hoiate. Peate ka selle ühe protsendi eest hoolitsema, kuid kui elate linnas, ei pruugi teie kätes olla, millist õhku te hingate. Nii et minge parki või järve äärde jalutama.

Eriti kui teil on lapsi, on oluline, et viiksite nad vähemalt kord kuus välja – mitte kinno või kuhugi muusse sellisesse kohta, sest selle saali piiratud õhku mõjutavad just seal toimuvad helid, kavatsused ja emotsioonid. ekraanil ja peegeldub inimeste mõtetes. Kinno viimise asemel viige nad jõe äärde, õpetage ujuma või mäest ronima. Sa ei pea minema kuni Himaalajani. Isegi väike küngas on lapse jaoks mägi. Isegi kivi sobib. Mine ronige ja istuge ühele neist. Lapsed naudivad seda tohutult ja saavad vormis. Te muutute vormis, teie keha ja vaim toimivad erinevalt ning ennekõike olete ühenduses Looja loominguga, mis on kõige olulisem.

Tuli – 4% kehas.

Samuti saate hoolitseda selle eest, milline tuli teie sees põleb. Andke oma kehale iga päev päikest kui seda on. Kuidas detoksifitseerida ja puhastada oma keha loomulikult kodusKeha puhastamine ja selle kättesaadavaks tegemine suuremate võimaluste jaoks võib alata juba kodus. Sadhguru annab meile lihtsad meetodid süsteemi viie elemendi puhastamiseks.

Akasha – Ülejäänud aine kehas.

Akaš on vahepealne aine, mis on loomise ja selle allika vahel.

Kui hoiame ülejäänud nelja elementi hästi, hoolitseb akaš ise enda eest. Kui tead, kuidas akaši koostöö oma ellu viia , on see õnnis elu.

Toimetaja märkus: väljavõte Sadhguru diskursusest Isha Hatha joogakooli 21-nädalase Hatha jooga õpetajate koolitusprogrammis. Programm pakub võrratut võimalust omandada sügav arusaam joogasüsteemist ja oskus õpetada Hatha joogat. Lisateabe saamiseks külastage veebisaiti www.ishahathayoga.com .

___

Akašši intelligentsuse kasutamine

Kas olete kunagi mõelnud, miks mõned inimesed tunduvad elust läbi tormavat, samas kui teised näevad vaeva? Sadhguru räägib meile akashiki intelligentsusest ja annab meile protsessi selle suurema intelligentsuse toomiseks meie ellu.

Akashiki intelligentsuse kasutamine

Artikkel 17. jaanuar 2013

Kas olete kunagi mõelnud, miks mõned inimesed tunduvad elust läbi tormavat, samas kui teised näevad vaeva? Sadhguru räägib meile akashiki intelligentsusest ja annab meile protsessi selle suurema intelligentsuse toomiseks meie ellu.

Sadhguru: Kaasaegne teadus on hakanud mõistma, et on olemas midagi, mida nimetatakse akashiki intelligentsuseks. See tähendab, et tühjal ruumil on teatud intelligentsus. See, kuidas see akashiki intelligentsus teiega käitub – kas see intelligentsus töötab teie heaks või teie vastu – määrab teie elu olemuse. See, kas olete õnnistatud olend või see, keda elu lõpuni koputatakse, sõltub lihtsalt teie võimest – kas teadlikult või alateadlikult – saada selle toimiva suurema intelligentsi koostööle.

Pärast päikesetõusu, enne kui päike ületab kolmekümnekraadise nurga, vaadake korra taevasse ja kummardage akaši poole, et olete teid täna paigal hoidnud.

Viiendaks elemendiks on sobimatu nimetada akaši või tühimik, sest see on element . Kõik ülejäänud neli – maa, vesi, tuli ja õhk – lihtsalt mängivad sellega; põhielement on akaš. Need neli elementi mängivad mängu selle piiritu ruumi süles. Me istume siin Päikesesüsteemi ümmargusel pöörleval planeedil. Seda kõike hoiab paigal ainult akaš. Sa ei istu oma kohale mitte enda pärast, sa istud oma kohale ainult sellepärast, et akašh hoiab sind paigal. See on akaš, mis hoiab seda maad, seda päikesesüsteemi, galaktikat ja kogu kosmost paigal – ja mitte mingeid nööre, vaadake! Lihtsalt hoiti nii.

Kui tead, kuidas akaši koostöö oma ellu viia, on see õnnis elu. Üks lihtne toiming, mida saate selleks teha, on pärast päikesetõusu, enne kui päike ületab 30-kraadise nurga, vaadata korra taevasse ja kummarduda akaši poole, et teid täna paigal hoida.

Pärast seda, kui päike ületab kolmkümmend kraadi, vaadake millalgi päeval – igal ajal – üles ja kummardage uuesti. Pärast päikese loojumist vaadake uuesti üles ja kummardage, mitte mõnele jumalale seal üleval, vaid tühjale kohale Akašile/eetrile, mis teid tänaseks paigal hoiab. Lihtsalt tehke seda. Elu muutub dramaatiliselt.Kui saate akašilt koostööd, juhtub elu maagilistel viisidel.

Kas olete märganud, et isegi Tendulkar vaatab üles? Kui inimene saavutas midagi suurtel eduhetkedel, ei ole ainult tema, iidsetest aegadest saadik, vaid ta vaatab üles, sest teadmatult on olemas arusaam. Mõned neist otsivad võib-olla ülemvaala, kuid enamasti, kui saavutate tippkogemuse, kas olete märganud, isegi ilma teie teadlikkuseta, et teie keha vaatab tänulikult üles? Kuskil on tunnustus; siin on intelligents, kes seda tunnistab.

Tehke seda protsessi teadlikult kolm korda päevas. Kui saate akašilt koostööd, juhtub elu maagilistel viisidel. Intelligentsus, mida te pole kunagi võimalikuks pidanud, saab teie omaks.

Toimetaja märkus: see artikkel avaldati New Indian Expressis 17. novembril 2013. aastal .

___

Tule element – ​​4 agni tüüpi

Sadhguru jagab sügavamat arusaama viiest elemendist kõige põnevamast – tulest! Ta ei uuri mitte ainult tule erinevaid vorme inimsüsteemis ja nende mõjusid, vaid ka tule kultuurilisi ja isegi kosmilisi mõõtmeid.

sadhguru tulerituaali sooritamas

Artikkel 14. veebruar 2022

Sisukord
1. Agni tüübid
    1.1 Jatharagni
    1.2 Chitagni
    1.3 Bhutagni
    1.4 Sarvagni
2. Kuidas pääseda Akaši elemendile tulega
3. Tule elemendi ja Akaši vaheline tihe seos
4. Arati tähtsus (jumaluse ees sooritatav tulerituaal)
5. Tuli joogakultuuris
6. Sinu sees oleva tuleelemendi puudutamine

Sadhguru: Igas ühiskonnas tekitab ainuüksi sõna “tuli” valjuhäälne lausumine palju elevust. Üldjuhul tajutakse tuld ohuna – mis see ka on, kui sellega õigesti ümber käia. Vaatame tule ehk 

agni elementaarset mõõdet – selle ilminguid, läbiviimise viise ja eelkõige viise selle valdamiseks. Kuigi tuli moodustab viiest elemendist inimkeha koostises väikseima osa, on selle mõju tohutu. Tuli esindab paljuski elu. Üks peamisi näitajaid selle kohta, kas olete elus või surnud, on see, kas teie sees põleb ikka veel tuli või kas teie keha on külmunud. Elu sellel planeedil on põhiliselt päikeseenergia. Päike on tohutu tulekera, mis toidab elu sellel planeedil. Iga masin toodab töötamise ajal alati soojust, sest põhimõtteliselt on kütus. Võite seda nimetada elektriks, bensiiniks, puiduks, kivisöeks või millekski muuks, kuid sisuliselt on see tuli, mis laseb igal masinal, sealhulgas teie kehal, töötada.

agni deva

Selles kultuuris kehastatakse tule elementi Agni Deva, kahepealine jumalana, kes ratsutab tulisel jääral. Need kaks nägu kujutavad sümboolselt tuld kui eluandjat ja eluvõtjat. Ilma meie sees põleva tuleta pole elu. Kuid kui te ei hooli, võib tuli kiiresti kontrolli alt väljuda ja kõik ära kulutada. Kui see meie keha põletab, nimetatakse seda kremeerimiseks. Teine aspekt on see, et me kasutame toiduvalmistamiseks tuld, et saaksime tarbida toite, mis muidu ei pruugi olla meie jaoks söödavad või maitsvad.

Agni tüübid

# 1 Jatharagni – Seedetuli

Tulel on palju mõõtmeid, sees ja väljaspool. Vaatame kolme tulevormi, mis meie sees põlevad. Üks on tuntud kui jatharagni. Jathara tähendab magu või seedeprotsessi. Kui teie kõhus pole natuke tuld, ei saa te söödavat toitu seedida. Toit toimib kütusena, mille peate vajaliku energia vabastamiseks lagundama. Kui seedetuld on hästi toidetud ja kütusega varustatud, muutub see ka paljunemistuleks. Nii seedimine kui ka paljunemine sõltuvad jatharagnist.

#2 Chitagni – Intellekti tuli

Teist tüüpi sisemist tuld nimetatakse chitagni . See on mõistuse mõõde ja kaugemalgi. Chitta on teie sees oleva intelligentsuse mõõde , mis ületab füüsilise vormi piirangud. Teie füüsiline vorm on teie geneetilise ja karmalise mälu tulemus. Seevastu chitta on intelligentsuse mõõde, mida mälu ei kahjusta. Intellekti tuli võib avalduda paljudel erinevatel tasanditel, esimene manifestatsioonitasand on intellekt. Kui me vaatame erinevaid tuld teie sees, siis ainult siis, kui teie seedetuli läheb hästi, hakkab paljunemistuli tegutsema. Kui te ei ole hästi toidetud, kaovad paljunemisinstinktid. Samamoodi, kui teie chitagni ei ole mõistlikult vallandatud, muutub teie intellekt nõrgaks ja ebaefektiivseks. Kui su chitagni aga põleb, avaldub see intellekti kujul – isegi siis, kui sa ei suuda teadlikult pääseda ligi teistele intelligentsuse mõõtmetele.

Kui teie chitagni põleb eredalt, kaotate huvi toidu, seksuaalsuse ja muude kehaasjade vastu. Selles kontekstis peaks see, mida kahjuks PROPAGEERITAKSE kui LOOBUMIST, on tegelikult TRANSTSENDENTS. (Võõrsõnade leksikonist: transtsendentne – üleloomulik, sealpoolne ja kogemuse ja tunnetuse piire ületav).

On oluline, et intelligentsuse tuli sinu sees põleks. Kui teie sees põlevad ainult füüsilised tuled, kuid mitte intelligentsuse tuli, võib elu muutuda õnnetuks ja inetuks. Kui jatharagni on liiga palju ja chitagnit pole piisavalt, teevad inimesed kõige rumalaid asju.

# 3 Bhutagni – Elutuli

Tule järgmist mõõdet nimetatakse bhutagniks , elementaarseks tuleks. Kui teie elementaarne tuli põleb, ei ole keha ja vaimu tsirkus teie jaoks kuigi mõttekas. Teie huvi ja fookus nihkuvad keha ja vaimu veidrustelt loomise fundamentaalsemale aspektile – eluallikale. Kui võtate jatharagni eest vastutuse, on teil terve ja jõuline keha. Kui võtate oma chitagni eest vastutuse, on teil mõistus, mida saate mitmel viisil kasutada. Kui võtate oma bhutagni enda kätte, valdate eluprotsessi põhimõtteliselt.

Keha piirid on väga selged ja piiratud. Mõistuse piirid on suuremad. Näiteks kui sa tead midagi teise maailma osa kohta, on see sinu mõistuse piirides. Kui teie teadmised laienevad, võivad teie vaimsed piirid laieneda. Aga kui sa teadvustad bhutagni või elementaarse tule dimensiooni, oled sa piiritu olend, sest elementide mäng toimub kogu loomingus.

#4 Sarvagni – Sisemine tuli

Peale selle on midagi, mida nimetatakse sarvagniks , sest tänapäeva teaduse järgi on eksistentsi füüsiline mõõde alla viie protsendi. See tähendab, et kui teate kogu universumi füüsilist mõõdet, teate ainult viit protsenti olemasolust. Sarvagni puudutab dimensiooni, kus puuduvad elemendid, kus pole loomingut sellisel kujul, nagu te seda tunnete, või teisisõnu, kus pole füüsilist olemust.

Üldiselt ei huvita joogi, kes soovib pääseda ligi elu olemusele, jatharagni, chitagni ja bhutagni vastu. Ta keskendub ainult sarvagnile, sest see on ülim tuli – aga see on lahe tuli. Jatharagni on väga ilmne tuli. Chitagni on vähem ilmne, kuid seal on väga palju. Bhutagni pole üldse nii nähtav, aga seal väga palju. Sarvagni on vaevalt tunda, kuid ilma selleta ei juhtuks midagi. See on põhiline ja ülim tuli, mis hõlmab kõiki teisi tulesid.

Kuidas pääseda Akaši elemendile ligi tulega

Tuli on element, mis on akašile või eetrile kõige lähemal. Akaši või eeterlik mõõde muutub paremini kättesaadavaks seal , kus on tuli – eriti kui kasutatakse teatud kütuseid. Lõuna-Indias kasutame lambi jaoks kas ghee- või seesamiõli. Kui mõlemat pole, siis maapähkliõli; kui ka seda pole, siis kookosõli. Nendel õlipõhistel tuledel on teatud kvaliteet. Neil on võrreldes teiste kütustega võrreldes kõrgem suitsupunkt. Sellepärast, kui vaadata leegi serva – ei tohiks leegi sisse vaadata –, on eeterlik mõõde kättesaadavam.

Kui soovite luua soodsat õhkkonda, on esimene asi süüdata õli- või ghee-lamp. See on väga osa India elust. Ja maksimaalse kasu saamiseks peaks lambi kütus olema teatud tüüpi. Küünaldel pole üldjuhul sama mõju, eriti kui need on valmistatud keemilisest vahast. Sisuliselt üritate teha tuld materjaliga, mis loob enda ümber teatud aura, et akaš saaks kättesaadavaks. Õlilambiga loote akašivälja, millest saate kasu nii teie kui ka teised teie kodus. Eriti lastele, rasedatele, haigetele ja üldse tervisele on ülioluline, et kodus põleks õlilamp. Selline tuli ei paranda mitte ainult teie jatharagnit, suurendades keha tervist ja vastupidavust, vaid ka chitagnit ja akaši kättesaadavust.

Tihe seos tuleelemendi ja Akaši vahel

Selles kultuuris juhtus kõik, mis inimeste elus oluline, tule ümber. Ilma tuleta polnud jumalateenistust, abielu ega märkimisväärset sündmust. Selles kultuuris on juurdunud palju erinevaid tule ilminguid ja viise, sealhulgas ohvrituled nagu homad ja havannad . Tuli muudab akaši või eetri kättesaadavamaks. Kõigist elementidest, millest me koosneme, on akašš kõige läbipaistvam ja voolavam. Maa minu kehas ja teie kehas on põhimõtteliselt samad, kuid selle poolest, mida teie keha sisaldab ja mida minu keha sisaldab, on see selgelt lahus. Vesi sinu sees ja minu sees on lahus – võiks öelda, et seda hoitakse praegu erinevates anumates. Kuid õhku, mida me hingame, ei saa eraldada. Seda vahetatakse kogu aeg. Tuleelement, kes me oleme, jagatakse veelgi suuremal määral. Akaši element on absoluutselt jagatud. Me kõik oleme samas akašis. Kui tugevdate akaši elementi mis tahes atmosfääris, tekib inimeste vahel teatud side. Tule ümber paraneb oluliselt koosolemine ja suhtlemine, sest seal, kus on tuli, muutub domineerivaks akaši element.

Arati (jumaluse ees sooritatud tulerituaal) tähtsus

Pühendunud võtab tuld aarti prasad

Küsija: Indias teevad inimesed aratit guru, jumala foto või iidoli ees. Seejärel liigutavad nad oma käsi lambi ümber ja puudutavad siis kätega silmi või pead. Miks nad seda teevad? Kas midagi muutub tules pärast arati?

Sadhguru: Tuli ei muutu, kui teatud vorm kiirgab välja teatud energiat ja sa ei tea või sul ei ole võimet sellega lihtsalt ühendust luua ja sa tahad sellega ühenduse luua, on tuli hea meedium, mida tuua. Te olete mõlemad koos. Nagu oleme öelnud, on tuld sidumiseks kasutatud nii mitmel viisil. Indias pole pulmi ilma tuleta, sest seda kasutatakse inimeste ühendamiseks sidemena.

Olgu see füüsiline, emotsionaalne või vaimne, ilma tuleta pole ühendust. Kui seda edasi võtta, siis kui teatud vorm, kas pildi või jumaluse kujul, kiirgab teatud energiat, on tuli hea vahend end talle kättesaadavaks teha. Näete, et kui mõned inimesed seisavad Linga Bhairavi elukohas, teevad nad tulega arati, et saaksid ühenduse luua. Asi pole selles, et ta ei saa ühendust ilma tuleta – ta teeb seda –, kuid seda tehakse selleks, et aidata teil seda teha. Tuld ümbritsev akaš, mis käib ümber jumaluse, on omandanud jumaliku kvaliteedi. Seega, kui tegemist on sinuga, siis sa ei pane kätt tulle; sa võtad akaši selle ümber ja paned selle oma silmadele või pea kohale või südamele. Püüate võtta mõnda elementi jumalikust enda kasuks, võtta seda ja muuta see osaks iseendast. Kogu arati protsess on pingutus selles suunas. Need on kõik erinevad asjad, mis võivad aidata inimesel oma tuld aeglaselt arendada.

Tuli joogakultuuris

Paljud templid ehitati tule jaoks kogu maailmas. Kui kasutate väga võimsaid järelkajasid mantrate kujul, võtab tuli ligikaudu sellise kuju ja te tunnete ühtäkki, et teie sees on teatud vabadus ja vabanemine. Yogic süsteemis on erinevaid protsesse, kus välist tuld ei süüdata, vaid kõik süüdatud tuled on sees. Seda on kuulda iidsetest aegadest, et joogid tegid “tapaseid” . Sõna tapa tähendab kuumust või tuld. Niisiis, te genereerite oma tuld. Välist abi on vaja siis, kui sisemised võimalused pole nii suured, aga kui luuakse sisemised võimalused, pole välist abi vaja.

Sinu sees oleva tuleelemendi puudutamine

Kokkuvõtteks: Kuigi kvantiteedi, kvaliteedi mõttes moodustab tuli vaid väikese osa sinust, on see oma ainulaadse olemuse tõttu väga märkimisväärne. Teie võime tuld puudutada on väga minimaalne. Samas on tuli element, mille suhtes oled kõige tundlikum. Tuli on vahend, et seada õhkkond suhtlema, luua vastuvõtlikkust, ületada piiranguid ja puudutada teist dimensiooni, mida võite nimetada jumalikuks või jumalaks või kuidas iganes soovite loomise allikaks nimetada.

Toimetaja märkus:  Lisateavet viie elemendi puhastamise ja selle kohta, kuidas see teie elu paremaks muuta, leiate sellest põhjalikust Bhuta Shuddhi juhendist . 

___

Bhuta Shuddhi –

põhjalik juhend selle tähtsuse,

eeliste ja tavade kohta

Sadhguru demüstifitseerib jooga põhiprotsessi bhuta shuddhi ehk maa, vee, õhu, tule ja akasha viie elemendi puhastamise. Ta jätkab selgitamist, miks on vaja elemente puhastada ja kuidas see protsess inimese elu paremaks muudab.

bhuta shuddhi joogaprotsess

Artikkel 14. juuni 2021

Bhuta Shuddhi – põhiline joogapraktika
Bhuta Shuddhi ehk viie elemendi puhastamise tähtsus 
Miks vajavad viis elementi puhastamist?
Viis elementi ja karma
Bhuta Shuddhi – Karma jäljendist vabanemine 
Isha Bhuta Shuddhi praktika tegemise eelised 
Õige viis Bhuta Shuddhi tegemiseks maksimaalse kasu saamiseks 
Sügavam müstiline sissevaade Bhuta Shuddhisse 

Bhuta Shuddhi – põhiline joogapraktika 

Sadhguru: See, mida te nimetate “minu kehaks”, on vaid viie elemendi ilming – maa, vesi, tuli, õhk ja akasha (kosmos). Kui tead, kuidas neid viit elementi enda sees õigesti korraldada, siis pole elus enam midagi. Tervise, heaolu, taju, teadmise ja valgustatuse osas saab kõigega hakkama, kui tead, kuidas neid viit elementi õigesti hoida. Joogasüsteemi kõige fundamentaalsemat praktikat, mis on kõige muu aluseks, mida me teeme, nimetatakse 

bhuta shuddhiks . “Bhuta” viitab 

pancha bhutale või viiele elemendile. “Shuddhi” tähendab selle puhastamist. Kui õpite süsteemi viit elementi puhastama, on see kõik. Mis puutub vaimsetesse praktikatesse, olenemata sellest, kas teete 

yama, niyama, pranayama , asana , dharana, dhyana , samadhi või shoonya harjutusi, tuleneb see kõik põhimõtteliselt bhuta shuddhi põhialustest. Kõik muud joogapraktikad on väljavõte jooga pancha bhuta süsteemist. 

Kui puhastate elemente, elate imelist elu. Aga kui oled sellest kaugemale jõudnud, on kõige parem unustada ilus elu elamine ja lihtsalt elu ületada, sest ilusa elu elamine on keerulisem olukord kui ületamine. Ületamine tähendab sellest kaugemale minemist. Seda, mis on väljaspool, ei häiri nii palju kehalisuse keerukusi. Aga kui sa tahad olla füüsilises ja siiski sellest kõrgemal, siis see nõuab natuke rohkem meisterlikkust füüsilise üle. Kui te ei valda füüsilist, jääte füüsilise orja. 

Kui puhastate elemente teatud tasemel, jõuate selleni, mida nimetatakse bhuta siddhiks , mis tähendab, et valdate elemente. Kui olete elementide üle valdav, ei valda te mitte ainult keha ja vaimu, vaid ka kogu loomingut. 

Bhuta Shuddhi ehk viie elemendi puhastamise tähtsus 

Igaühel on elementidega mingisugune võimekus, muidu ei elaks sa isegi normaalset elu. See, kui hästi need viis elementi teie süsteemis on organiseeritud, määrab, kui kindel, stabiilne ja orgaaniliselt tugev see keha on. On olemas terve süsteem praktikaid, mis võtavad enda kätte viie elemendi eest. Mõned on otse, teised ringteed. Bhuta shuddhit saab praktiseerida kõige lihtsamal või väga keerukal viisil. Või kui te ei tea, kuidas seda ise teha, võib keegi teha midagi, millest kõik saavad kasu. Dhyanalingas toimuvad iga kuu bhuta shuddhi rituaalid, näiteks Pancha Bhuta Kriya . Kui sa ei tea, kuidas seda teha, teeb seda keegi teine; sa lihtsalt istud seal kohal ja saad sellest kasu.

Need elemendid on teie loomingu aluseks. Kui teil on nende üle vähegi meisterlikkust, hakkate elama viisil, mida teised inimesed peavad maagiliseks. Kuid selles pole midagi maagilist. Ütleme praegu, et joote vett. Vesi ei näe välja nagu sina ega sarnane sinuga, kuid kui sa seda jood, muutub see sinuks. See on iseenesest maagiline. Teie haigus paranes; see pole mingi ime. See vee sinuks saamine on fenomenaalne ime. Kui olete suuteline seda imet korda saatma, peaksite olema võimeline ka paljudeks muudeks pisiasjadeks, nagu vaevuse parandamine või vigastatud asja parandamine – sest loote nelja elemendi abil kogu keha seestpoolt. Kahjuks toimub see alateadlikult. Võib tuua teadvuse, kuidas need neli elementi muutuvad inimkehaks. 

Miks vajavad viis elementi puhastamist?

Küsija: Miks on vaja viit elementi puhastada?

Sadhguru: Kui korjate vihmaveerennist vett, võite arvata, et see on ebapuhas, kuid see pole nii. Rennivees on palju rohkem elu kui vees, mida pudelist jood. See on lihtsalt teie jaoks ebasoodne. Inimlikus arusaamises ja keeles nimetame vett puhtaks ainult siis, kui see on meile soodne. Kuid rennivesi on paljude elude jaoks väga puhas. Nn puhta veega olete tapnud kogu selle elu. Kõik need teised olendid arvavad, et teie pudelivesi on elutu vesi, mitte puhas vesi. Saame muuta vee, õhu ja toidu kvaliteeti, mida me sööme, lihtsalt oma kavatsuse, emotsiooni või mõttekäiguga.

Puhastamine toimub põhiliselt inimeste, mitte elemendi enda kontekstis. Samamoodi on paljude ravimite ja eri tüüpi ravimitena kasutatavate kemikaalide puhul olemas tööstuslik ja meditsiiniline versioon, kuna inimtoiduks ja muuks otstarbeks kasutatav on erinev. See ei tähenda, et tööstuslik versioon oleks ebapuhas. Lihtsalt see ei ole sellises seisukorras, mis teile kõige paremini sobiks. Kui me viitame elementidele, räägime kontekstis, mis on meile soodsam. Selles kontekstis peame elemendid puhastama. 

Viis elementi ja karma

Keha, maailm ja universum on kõik viie elemendi mäng. Kui elemendid ei omanda muid omadusi või võimalusi, ei saa te lihtsalt viiega luua nii palju triljoneid ilminguid. Nad on loomult vastuvõtlikud. Tänapäeval teame, et suudame neid mõjutada. Saame muuta vee, õhu ja toidu kvaliteeti, mida me sööme, lihtsalt oma kavatsuse, emotsiooni või mõttekäiguga. Viis elementi teie sees, mis selle keha moodustavad, on sügavalt mõjutatud teatud kogutud teabekihist, mida üldiselt nimetatakse karmaliseks aineks. Ilma selleta ei käituks elemendid teie sees teatud viisil. Iga inimene oleks olnud ühesugune, kui poleks olnud konkreetset teavet. See, mida te nimetate oma individuaalseks minaks, on sisuliselt teatud hulk teavet ja põhiline viis, kuidas see teie külge kinni jääb, on elementide kaudu, sest peale elementide pole siin midagi. Seetõttu nimetab jooga kõike kehaks – füüsilist keha, mentaalkeha, energiakeha –, kuid mitte vaimuks, sest psühholoogiline tegevus, millele olete andnud tohutu tähtsuse, ei oma mingit tagajärge ega tähtsust.

Elementide puhastamine tähendab selle vabastamist kogunenud informatsioonist või karmalisest ainest. Kui seda ei tehta, siis olete tugev isiksus, kuid te ei tea kunagi, kuidas ületada seda piiri, mille olete endale seadnud. Kui te ei saa oma seatud piiri ületada, on see rumal viis elada. Paned paika piiri, teadmata, miks, ja sa ei saa seda mõne aja pärast ületada ning hakkad väitma: “Selline ma olen!” See pole teie jaoks selline. See on see, kelleks sa end tegid. 

Puhastamine muutub aktuaalseks siis, kui vabadus ja vabanemine saavad sinu elu eesmärgiks ning soovid end nendest piiridest väljapoole laiendada. Kui tahad olla betoonpall, pole vaja üldse puhastada. Karmaprotsesside konkretiseerimine muudab teid jäigaks ja jäikus toob tohutult kannatusi. Teil ei ole vaja, et õnnetus juhtuks; sa oled omaette õnnetus. Selle põhjuseks on lihtsalt see, et jäljend on nii sügav, et käitute ettemääratud ja sunniviisiliselt. Sama olukord on olnud tuhat korda, kuid järgmine kord, kui see juhtub, reageerite ikkagi peaaegu samamoodi. Teistmoodi reageerimiseks on vaja teatud teadlikkust ja raputamist. Bhuta shuddhi on teha seda kõige fundamentaalsemal tasemel. 

Bhuta Shuddhi – Karma jäljendist vabanemine 

Kui puhastame teie meeled hommikul, on pärastlõunaks teil taas jälle sama maailm. See on tõesti raiskamine. Seetõttu ei omistata joogasüsteemis teie psühholoogilisele struktuurile mingit tähtsust. See ei hooli sellest, mida te arvate ja tunnete, sest kui muudate seda täna, muudate selle mõne tunni jooksul uuesti millekski muuks. 

Meid huvitab ainult keha. Seetõttu nimetab jooga kõike kehaks – füüsilist keha, mentaalkeha, energiakeha –, kuid mitte vaimuks, sest psühholoogiline tegevus, millele olete andnud tohutu tähtsuse, ei oma mingit tagajärge ega tähtsust. Olenevalt teie sisse immutatud teabe tüübist, olenemata sellest, milline on teie karma ja samskara , see on see, kuidas te mõtlete ja tunnete. Kõik juhtub nii. Kui puud kärpida, kasvab see kättemaksuga tagasi, aga kui juurtega hakkama saada, on see kadunud. Oleme huvitatud juure käsitlemisest ja karmajälje juur on elementides. 

Isha Bhuta Shuddhi praktika tegemise eelised  – oma karma puhastamine

bhuta-shuddhi-praktika

Bhuta shuddhi tähendab, et tahad ennast kaotada. Pole vahet, kas see on hea, halb, kole või ilus, sa tahad kaotada kõik, mille oled ehitanud, et Looja loodu tõuseks püsti ja säraks sinu sees. See võtab teatud hulga tööd. Bhuta shuddhi, mida me õpetame, on väga elementaarne. Kui soovite teha bhuta shuddhi tõsisemaid vorme, siis see pole midagi, mida te teete kõrvalt; sellest saab kogu su elu. Kuid isegi kui teete bhuta shuddhi väga väikese versiooni, näete, et teie sees toimuv muutus on püsiv. Pole kalduvust tagasi kukkuda ja see on oluline. Muidu kõik vahetuvad kolmeks päevaks ja jälle kukuvad tagasi vanadesse rööbastesse. Seda ei juhtu, kui aitate bhuta shuddhi praktikas teha kõike muud. Pole vahet, kas see on hea, halb, kole või ilus, sa tahad kaotada kõik, mille oled ehitanud, et Looja loodu tõuseks püsti ja säraks sinu sees.

Kui jätkate bhuta shuddhi praktikat, olgu see nii väike kui tahes, näete aja edenedes, et selle mõju on vaieldamatu. Oletame, et teete kuus kuud joogat ja loobute sellest üheks aastaks; kõik saab tagasi nii nagu oli. Kui teete võimsa protsessi nagu Shakti Chalana Kriya , on selle mõju olemas, kuid kui te seda teatud aja jooksul ei tee, pöördub see uuesti tagasi. Teete Shoonya meditatsiooni mõnda aega ja kui te seda teatud aja jooksul ei tee, pöördub see aeglaselt tagasi. Kuid see pole bhuta shuddhi olemus. Kui teete bhuta shuddhit, ei paista midagi juhtuvat, sest see on väga põhimõtteline ja aeglane. Kuid seni, kuni sa hoiad seda keha, jääb see sinu juurde. See ei lähe, sest see on väga fundamentaalsel tasemel. See on bhuta shuddhi tähendus. Kui teil ei ole elukutset ja kui teil pole ka perekonda, siis võime alustada tõsisema bhuta shuddhi vormiga, sest see võtab palju aega. 

Õige viis Bhuta Shuddhi tegemiseks maksimaalse kasu saamiseks 

Sageli teevad inimesed mingit bhuta shuddhit alateadlikult, teadmatult ja tahtmatult. Näiteks on juhte, kes muudavad ümbritsevat õhkkonda oma kohalolekuga. On palju inimesi – mitte ainult vaimseid –, kes ruumi sisenedes muudavad sealset atmosfääri hetkega. See on teatud kogus bhuta shuddhit, mida tehakse alateadlikult. Kui saate seda teadlikult teha, on see palju rohkem tulemustele orienteeritud. On ka teisi energia aspekte, mida saab mõjutada ja seeläbi atmosfääri muuta, kuid see ei mõjuta teisi inimesi nii sügavalt kui siis, kui elemendid teatud energia ja kavatsuse tõttu end ümber korraldavad. Bhuta shuddhi ei tohiks toimuda nagu harjutus, vaid nagu armusuhe – täieliku osavõtuga. See peaks toimuma pühendumuse ja armastusega.

Bhuta shuddhi praktiseerimise mõte on elementide toimimise ümberkorraldamine sinu sees. Tahad muuta kavatsust, millega nad sinu sees toimivad. Kui teie sees olevad elemendid toimivad samamoodi nagu maas või puus, pole see teile kasulik. Inimsüsteemis toimivad elemendid teatud viisil. Me tahame, et nad toimiksid nii ja muudaksid end kõrgemateks võimalusteks. 

Tegelikult toimivad elemendid iga inimese puhul ainulaadsel viisil. Ida traditsioonilised meditsiinisüsteemid on need individuaalsed erinevused alati tuvastanud. Nende diagnoos ei põhine inimesel esineval haigusel või vaevusel, vaid sellel, kuidas iga inimese süsteem on üles ehitatud. Ühtset retsepti kõigile ei ole. Ravi ei toimi nii hästi, kui arst ei suuda igat inimest vaadelda ja teha kindlaks, mida konkreetse inimese jaoks vaja on. Ravi käib selle järgi, kuidas see konkreetne keha ja inimese mehhanism toimib ning enda sees on korraldatud, mitte ei lähtu mingi vaevuse sümptomitest. Teisisõnu, ida süsteemides ei ole ravi kunagi sümptomaatiline, samas kui allopaatiline süsteem on 100% sümptomaatiline. Kui viiel inimesel on samad sümptomid, antakse kõigile viiele sama ravim. Kuid Siddhas ja Ayurvedas, kui viiel inimesel on samad sümptomid, antakse neile erinevat tüüpi ravimeid, sest ravim on mõeldud selle konkreetse süsteemi jaoks, mitte haiguse raviks. 

Nende viie elemendi kokkutulek ja millegi nii keerulise ja fantastilise loomine on tohutu armusuhe. Bhuta shuddhi ei tohiks toimuda nagu harjutus, vaid nagu armusuhe – täieliku osavõtuga. See peaks toimuma pühendumuse ja armastusega. Sinu vaim, emotsioonid, energia ja füüsiline keha – kõik peaks selles olema kaasatud. Ilma selle kaasamiseta võite siiski saada teatud füüsilisi eeliseid, kuid te ei tea protsessi kogu sügavust ja mõõdet. Kui annate end sellele täielikult, võib see lihtne protsess muuta teie elu põhialuseid. 

Sügavam müstiline sissevaade Bhuta Shuddhisse 

Keha on viie elemendi mäng; nii on ka maailm; nii ka universum. Kõik on viie elemendi mäng. Kui te ei soovi müstilisi mõõtmeid uurida, ei pea te akasha pärast muretsema .

5 ELEMENTI KEHADES ON:

seitsekümmend kaks protsenti kehast vesi – VEE ELEMENT 72%

kaksteist protsenti maa – MAA ELEMENT 12%

kuus protsenti õhk – ÕHU ELEMENT 6%

neli protsenti tuli – TULE ELEMENT 4%

Ülejäänud osa AKASHA/EETER.

Et hästi elada, piisab neljast elemendist; viies (akasha) ei ole asjakohane inimestele, kes tahavad lihtsalt hästi elada. Keha on viie elemendi mäng; nii on ka maailm; nii ka universum. Kõik on viie elemendi mäng.

Vesi moodustab seitsekümmend kaks protsenti teie kehast. See on planeediga sünkroonis; umbes seitsekümmend kaks protsenti planeedist on vesi. Nii on elu arenenud. Planeedi olemus on teie kehas avaldunud mitmel erineval viisil.

Toitu süües tuleb alati süüa toitu, mille veesisaldus toidus on üle seitsmekümne protsendi. See on üks asi, mida lääne ühiskonnad ignoreerivad ja maksavad selle eest tohutut hinda.

Köögiviljas on üle seitsmekümne protsendi vett, puuviljas üle üheksakümne protsendi vett. Kui soovite, et puhastus toimuks, peate sööma puuvilju.

Kui soovite lihtsalt oma keha sellisena säilitada, teeb seda köögivili. Peaaegu igas traditsioonilises Ida toiduvalmistamises on loomulikult üle seitsmekümne protsendi vett, sest nad olid sellest teadlikud. Kui jood vett, siis see nii ei tööta; toidus peaks veesisaldus olema üle seitsmekümne protsendi. 

Kõigil neil neljal elemendil on mälu. Eriti maa ja vesi on väga tugeva mälutajuga. Tänapäeval on kaasaegne teadus seda põhjalikult uurinud ja nad tõestavad teile, et veel on tohutu mälu. Vee kohta on tehtud palju uuringuid. Vesi käitub teatud viisil, sõltuvalt sellest, millist mälu see kannab. Seetõttu lähevad inimesed pühitsetud kohtadesse või templitesse ja surevad mõne veetilga pärast, sest vees on mälestus jumalikust. Teerth on vesi, millel on jumaliku mälu. Sa tahad, et vesi, millel on hea mälu, läheks sinu sisse. 

Kui muudate vee enda sees magusaks, on teiega seitsekümmend kaks protsenti kõik korras. Kui teete veel kaksteist protsenti maapinnast, saate kaheksakümne nelja protsendiga suurepäraselt hakkama. Kui säilitate õhku, saate üheksakümne protsendiga suurepäraselt hakkama. Kui soovite tuld puhastada, on see palju rohkem tööd. 

Tulel on viis mõõdet:

sigimistuli,

seedetuli,

mentaalne tuli,

südametuli ja

sisemine tuli.

Neid viise on tavainimestel raske töötada. See nõuab palju distsipliini, kuid need kolm saab välja töötada. Reproduktiiv-, seede- ja vaimset tulekahju saab väga lihtsalt, vähese vaevaga välja töötada. Ülejäänud kahega töötamiseks kulub palju rohkem. Kui sa lihtsalt puhastad need tuled, siis pole sa enam tavaline inimene. Sa pole lihtsalt terve, õnnelik inimene; sa oled palju enamat, sest kui oled endas tuleelemendi üle valdav, siis puudutad sa akashat. Olete vaid ühe sammu kaugusel.

Järsku pole sa lihtsalt tavaline inimene, sinuga põleb midagi muud, mida enamik inimesi maailmas ei tea. Meie eesmärk on, et kõik peaksid seda teadma. Kui võtaksite enda kätte oma kubemes tule, kõhus tule ja meeltes oleva tule eest, saaksite selle eluga teha palju imelisi asju. Sa võiksid pigem elada teadlikult ja valikuliselt, kui olla sunniviisiline ori. See ei tähenda endale seda või teist keelamist. See on peaaegu kõik, mis juhtub valikul, mitte sunnil.

Toimetaja märkus: 

Isha Bhuta Shuddhi praktika

Õppige seda praktikat Isha Hatha jooga õpetajalt. 

Bhuta Shuddhi komplekt

Isha Bhuta Shuddhi praktika õppimiseks on vajalik. Komplekt on saadaval kaunis käsitööna valminud vaskkarbis ja orgaanilisest puuvillast kotis. Internetist tellimiseks  klõpsake siin .

Bhuta Shuddhi täidised – Bhoomi ja kamper 

Bhoomi esindab bhuta shuddhi viies elemendis maad. See bhoomi on pärit konkreetsest piirkonnast Velliangiri mägedes, kus Sadhguru on veetnud aega sadhanas. See puhastatakse ja pühitsetakse enne bhuta shuddhi protsessis kasutamiseks pakkumist. 

Internetist tellimiseks  klõpsake siin .

Kampar või karpooram on Ayurvedas tuntud ka kui chandrabhasma või kuupulber. Seda kasutatakse tuleelemendina bhuta shuddhi protsessi ajal. Traditsiooniliste meditsiinisüsteemide kohaselt puhastab kamper õhku, toimides loodusliku insektitsiidina, ja võib samuti aidata leevendada rindkere ummikuid. See kampripakk, mis kestab 3 kuud, koosneb looduslikest koostisosadest. Süütamisel põlevad need kristallid jääke jätmata. 

Internetist tellimiseks  klõpsake siin .

Tekst võetud siit: https://isha.sadhguru.org/en/wisdom/article/bhuta-shuddhi-significance-benefits-practices

___

Mis on viis elementi ehk Pancha Bhutas?

Sadhguru pakub üksikasjalikku ülevaadet viiest elemendist või Pancha Bhutast ning annab lihtsaid protsesse viie elemendi puhastamiseks ja meisterlikkuse saavutamiseks.

Viie elemendi (pancha bhoota) joonis ümmarguste sümbolitena.

Artikkel 21. mai 2021

Sisukord
1-1. Vesi
1-2. Maa
1-3. Õhk
1-4. Tuli
1-5. Akasha
2. Miks on vaja viie elemendi või Pancha Bhutase koostööd?
3. Milline on inimkeha viie elemendi koostis?
4. Pancha Bhuta templid
5. Elementaaljumalused
6. Adiyogi avab viie elemendi mõistatuse ehk Pancha Bhutas
7. Adiyogi paljastab kaks võimalust Loomise allika juurde pääsemiseks
8. Miks on oluline omandada meisterlikkus viie elemendi või Pancha Bhutase üle?
9. Bhuta Shuddhi – joogaline viis viie elemendi või Pancha Bhutas meisterlikkuse saavutamiseks
10. Mis juhtub, kui saavutate meisterlikkuse viie elemendi või Pancha Bhutase üle?
11. Kuidas saavutada meisterlikkust viie elemendi või Pancha Bhutase üle?
   11-1. Nagade tee
   11-2. Kandke lahtisi riideid
   11-3. Pöörake tähelepanu hingamisele
   11-4. Pöörake tähelepanu toidule ja veele

Sadhguru : Olgu see siis individuaalne inimkeha või suurem kosmiline keha, koosnevad nad sisuliselt viiest elemendist või pancha bhutast – maast, veest, tulest, õhust ja akashast.

# 1 Vesi

Seega on väga oluline, kuidas te veele lähenete.   

Vaata täispikka videot

# 2 Maa

Maa element on aluseks, millele kõik teised elemendid tuginevad, ja meie kehalisusele. Kuigi ka Maa element on osa meid ümbritsevast füüsilisest ainest, on kõige parem, kui hakkame seda tajuma ja mõistma oma elu põhjal, sest enamik inimesi kogeb ainult oma keha ja vaimu. Maa elemendi tundmine ja kogemine seestpoolt on osa joogaprotsessist. 

Lugege kogu artiklit 

# 3 Õhk 

Jooga traditsioonis nimetame õhku “vayu”, mis ei tähenda lihtsalt õhku kui lämmastiku, hapniku, süsinikdioksiidi ja muude gaaside segu, vaid ka liikumise mõõdet. Viie elemendi seas on õhk kõige kättesaadavam ja suhteliselt lihtsamini saavutatav element. Seetõttu on suur hulk joogapraktikaid üles ehitatud vayu või õhu ümber. 

Lugege kogu artiklit 

# 4 Tuli  

India kultuuris isikustatakse tule elementi kui Agni Devat, kahe näoga jumalat, kes sõidab tulisel jääral. Need kaks nägu kujutavad sümboolselt tuld kui eluandjat ja eluvõtjat. Ilma meie sees põleva tuleta pole elu. Kuid kui te ei hooli, võib tuli kiiresti kontrolli alt väljuda ja kõik ära kulutada. 

Lugege kogu artiklit 

# 5 Akasha 

Ärge ajage akashat tühja ruumiga ekslikult. See on eeter. Sõna “eeter” ei ole päris täpne, kuid see on lähim tõlge. Eeter ei ole ruum; see on eksistentsi peen mõõde. Kosmos on olematus. See on Shi-va: “See, mida pole”. Akasha on: “See, mis on”. 

Lugege kogu artiklit 

Miks on vaja viie elemendi või Pancha Bhutase koostööd?

Kui need viis elementi koostööd ei tee, võid rabeleda nii palju kui tahad, midagi ei juhtu. Ainult nende koostöös, alates põhiaspektidest kuni kõrgeima aspektini, muutub teie elu võimalikuks. Jooga põhilist sadhanat, mille eesmärk on omandada meisterlikkus nende viie elemendi üle või puhastada süsteemi elemente nii, et need teevad koostööd, nimetatakse Bhuta shuddhiks . ..see on sama uks; see, kummal pool ust sa oled, otsustab sinu elu kohta kõik, isegi aja ja ruumi osas.

See inimsüsteem on nagu ukseava. Uksel on kaks aspekti – kui olete alati silmitsi suletud ustega, siis teie jaoks tähendavad uksed seda, mis teid peatab. Kui sulle avanevad uksed, siis sinu jaoks tähendab uks võimalust millessegi sisse astuda. Mõlemal juhul on tegemist sama uksega; see, kummal pool ust sa oled, otsustab sinu elu kohta kõik, isegi aja ja ruumi osas. See, kas tunnete seda keha suure võimaluse või suure barjäärina, sõltub lihtsalt sellest, mil määral need viis elementi koostööd teevad. 

Isha joogas on igal sadhanal midagi pistmist nende viie elemendi organiseerimisega nii, et saaksite individuaalsest olemisest ja kosmilisest olemusest parimat kasu lõigata, sest mõlemad on vaid nende viie elemendi mäng. See, kas sellest individuaalsest füüsilisest kehast saab hüppelaud teie ülima võimaluse saavutamisel või takistuseks selle poole, sõltub sisuliselt sellest, kuidas suudate nende viie elemendiga toime tulla. See, mis sa praegu oled, on vaid natuke maad, vett, õhku ja temperatuuri. Kõik koostisosad on seal aias; on vaja vaid väikest jumalikku puudutust, et muuta need neli asja tuikavaks inimeseks. 

Siin istudes, kui oled teadlik sellest, kuidas vesi, õhk, maa ja tuli sinu kehas toimivad, elad järsku oma elu nii kergesti, et inimesed hakkavad sind üliinimlikuks pidama. Kuid see pole üliinimene olemine, see on mõistmine, et inimeseks olemine on super. Inimeseks olemine on super, kui vaid õpid kasutama oma inimlikkust ja seda inimlikku mehhanismi võimalusena, mitte barjäärina. 

Mis on inimkeha viie elemendi koostis? 

Nendes viies elemendis, välja arvatud juhul, kui soovite uurida müstilisi mõõtmeid, ei pea te akasha pärast muretsema . Ülejäänud nelja hulgas on seitsekümmend kaks protsenti teie kehast lihtsalt vesi. Veel kaksteist protsenti on maa. Veel kuus protsenti on õhku, mida on kõige lihtsam hallata ja enda kanda võtta, sest seal on hingeõhku ja seda saab teatud viisil enda kätte võtta. Veel neli protsenti on tulekahju. Tule üle valitsemise ülevõtmine võib teile palju teha, kuid kuna olete peremees, kes elab perekondlikus olukorras, ei pea te tule eest vastutama. Ülejäänud on akasha. Te ei pea selle pärast vaeva nägema, kui te ei soovi uurida eksistentsi müstilisi mõõtmeid. Et hästi elada, piisab neljast elemendist. Viies ei ole asjakohane inimestele, kes tahavad lihtsalt hästi elada. 

Pancha Bhuta templid 

India on maa, kus viie looduse elemendi jaoks on viis templit, mis kõik asuvad geograafiliselt Deccani platool – neli Tamil Nadus ja üks Andhra Pradeshis. Need templid ei loodud mitte jumalateenistuse, vaid sadhana jaoks. Inimesed liikusid ühest templist teise, et teha sadhanat iga viie elemendiga. 

Ühes templis tegid nad maa peal sadhanat, seejärel läksid nad järgmisesse templisse vee peal sadhanat tegema ja nii edasi. Kahjuks seda sidet enam ei ole, sest sadhana atmosfäär on ära võetud. See arusaam ja meisterlikkus üldiselt puudub, kuid templid on siiski olemas. Mõned neist on säilitanud selle elujõu ja kvaliteedi, samas kui mõned neist on muutunud nõrgaks. 

Elementaalsed jumalused 

Pühitsemist saab teha viie elemendi jaoks. Näiteks oletame, et tahame luua õhu jaoks jumaluse. Loome energiavormi, millega inimene saab suhestuda. Joogasüsteemis olles ei otsi me üldiselt inimlikku vormi. Me eelistame ellipsoidi, sest teame, et see on üks vorm, mis kestab kõige kauem minimaalse hooldusega. 

Lugege kogu artiklit 

Adiyogi avab viie elemendi saladuse ehk Pancha Bhutas 

Joonis 5 elemendist (pancha bhoota) ümarate sümbolitena,

Üle 15 000 aasta tagasi rääkis Adiyogi viiest elemendist ehk pancha bhutast. Ta juhtis oma seitsme esimese jüngri jaoks tähelepanu sellele, et kogu universum on vaid viie elemendi mäng; ja millises proportsioonis see meie kehas mängib ja kuidas, kui nende üle on võimalik saada meisterlikkust, kuidas on teil meisterlikkust loomingu üle. Omades isegi loomingut meisterlikkust, on teil väga otsene juurdepääs sellele, mis on loomingu allikas. Kui seda teadust kirjeldati väga üksikasjalikult ja kõigis selle ilmingutes, olid seal jüngritena istunud saptarišid ja tema naine Parvati, kes oli samuti selle tunnistaja, hämmastunud. Nad olid uskmatud. Nad ei suutnud uskuda, et kogu eksistents on vaid viis asja – ja üks on mitte midagi, seega ainult neli asja. 

Adiyogi paljastab kaks võimalust juurdepääsu allikale 

Adiyogi kirjeldas selle taga olevat intelligentsust: kõigest neljast koostisosast saate keeta sellise supi, mida tänapäeval nimetame kosmoseks. Kõik, mis on füüsiline, koosneb suures osas neljast elemendist. Viiendat te enamasti ei koge. Kui ma annan sulle neli asja, kas sa saad sellest isegi sambari teha? Isegi sambari valmistamiseks on vaja kakskümmend viis koostisosa! Seitse meest olid selle meisterdamisest põnevil. Naine Parvati otsustas sellele alistuda ja teha sellest osa iseendast.

Kui keegi suudab nelja asjaga kokku panna terve kosmose, on see hämmastav sära. Adiyogi kirjeldas nende elementide valdamise teadust ja tehnoloogiat. Need seitse pluss üks, kes seda kuulasid ja väikseid demonstratsioone vaatasid, olid sellest täiesti haaratud. Seejärel ütles ta: “Kas sa suudad neid kõiki asju hallata või lihtsalt alistuda sellele intelligentsusele ja see on sinu oma.” Seitse meest olid selle meisterdamisest põnevil. Naine Parvati otsustas sellele alistuda ja teha sellest osa iseendast. 

Nii saadeti need seitse minema tööd tegema. Parvatit hoiti seal, sest ta andis luurele järele ja sellest sai tema osa. Need seitse märgistati tarkadeks. Temast sai jumalanna. Ma räägin sellest, kuidas ennast reklaamida! Kui sa jõuad sellesse keerukusesse, kuidas kõik on ilmnenud, isegi kui elad siin miljon aastat ja õpid, õpid, õpid, on see lõputu protsess. See on põnev, kuid see on lõputu protsess. 

Või jätate selle lõputu protsessi lihtsalt kõrvale ja puudutate dimensiooni, mis on selle kõige allikas. Kui soovite mängu mängida, kaasate end loomingu elementidega. Kui sa ei taha mängu mängida, kui oled mängukorraldaja ja tahad lihtsalt võita – sind ei huvita mäng, tahad lihtsalt sööta ja edasi minna –, siis puudutad ainult seda, mis on mängu allikas . Loomine . Te ei pea elementidesse eksima. 

Sina mängid mängu või mäng mängib sind. Aga kui te seda mängu ei mängi, võib mäng teid mängida. Kogu elumängu kõrvale jätmine ja lihtsalt Loomingu allikaga üks olemisele keskendumine tundub olevat kõige lihtsam asi. Kui teil pole “sina” tunnet, kui teil on oma keha, vaimu, mõtete, emotsioonide ja kõige suhtes sellisel tasemel kiretust, tuleb see loomulikult.

Muidu on see kõige keerulisem asi. Kas on võimalik “sind” kõrvale hoida, kui oled oma elu kangelane? Kui sina oled peaosas, ei juhtu “sina” kõrvale hoidmine nii lihtsalt. Kuid see on kõige lihtsam ja parim viis. Muidu on ees suur mäng – üsna lõputu mäng. Aga kui sa tahad seda mängu mängida, siis parem mängi seda osavalt. Nõmedat mängijat vihkavad kõik. 

Miks on oluline omandada meisterlikkus viie elemendi või Pancha Bhuta üle? 

Kui olete otsustanud mängu mängida, on oluline elementide valdamine. Muidu oled eluga närune mängija. Kui inimesed on mõnes eluvaldkonnas edu saavutanud, tähendab see teadlikult või teadmatult, mingil moel on meisterlikkust. Muidu pole edu mitte milleski. Võib-olla töötasid nad selle nimel mujal või töötavad selle nimel siin, kuid ilma millegi üle valdamise teatud elemendita ei ole elus mingit edu. Kui teil pole “sina” tunnet, kui teil on oma keha, vaimu, mõtete, emotsioonide ja kõige suhtes sellisel tasemel kiretust, tuleb see loomulikult.

Kui oleme valinud tegevuse, on edu kõige magusam asi inimese elus. Mõned inimesed levitavad sellist prügi – neid nimetatakse filosoofiateks – „Pole vahet, kas võidad või kaotad, kõik on korras.” Elus pole sellist jama. Kui mängid mängu, tahad võita. Pärast mängu lõppu, kui kaotasite, on jah, et kaotasite, kuid enne mängimist, kui arvate, et kaotada on õige, ei tea te, mis mäng on. 

Kui olete otsustanud mängu mängida – olgu see siis turg, abielu, elu või vaimne protsess –, peate võitma. Paljudel juhtudel võib see olla meeskonnasport. Võite unustada, et võit tähendab, et ka teiega koos olevad inimesed peavad võitma. Kui olete abielus ja arvate, et ainult teie peaksite võitma, teeb ta selle teie jaoks õnnetuks! 

Bhuta Shuddhi – joogaline viis viie elemendi või Pancha Bhutase meisterlikkuse saavutamiseks 

Bhuta shuddhi on viis teadlikult võita, sest ilma oma tegevuse üle valitsemiseta on võit juhuslik. Teie vastased võivad olla viletsad, nii et võite võita. Sellel pole mingit tagajärge. Ükskõik millisel viisil, mängite oma võimaluste piires ja kaugemalegi. Iga kord, kui anname Hatha jooga jaoks juhiseid , ütleme: “Pirutage ennast nii palju kui võimalik ja natuke rohkem.” See on see natuke rohkem, mis on kõige olulisem aspekt. Seal on elu. See on erinevus võidu ja ebaõnnestumise vahel – keegi teeb seda natuke rohkem ja teine ​​mitte. Iga kord, kui anname Hatha jooga jaoks juhiseid, ütleme: “Pirutage ennast nii palju kui võimalik ja natuke rohkem.” See on see natuke rohkem, mis on kõige olulisem aspekt.

1970. aastatel võitis Kenny Roberts kolm korda järjest mootorratta maailmameistritiitli. See ei ole lihtne, sest need on raja parimad masinad ja sõitjad on planeedi kõrgeimast järgust, nii et võidate sajandiksekunditega. Kui peate võitma meistritiitli, peate võitma hooaja jooksul kaksteist, viisteist sõitu ja kolm korda järjest on peaaegu võimatu. Nii küsisid inimesed temalt: “Kuidas sa seda teed?” Ta ütles: “Ma väljun kontrollist.” Julgust ületada see kontrolljoon ja omada tarkust mitte liiga kaugele minna. 

Kui sul peab olema julgust midagi teha, peab sul olema ka mingisugune võime. Muidu muutub julgus katastroofiks. Kui teete seda edukalt, ütlevad inimesed, et olete julge. Kui põrud, ütlevad inimesed, et oled rumal. See joon on väga õhuke ja teie võime seda joont ületada, teie võime seda joont kõndida muutub üha paremaks, kui valdate rohkem oma olemasolu põhialuseid. 

Neile inimestele, kes ei ole nõus selle nimel mingit sadhanat tegema, korraldame Dhyanalingas Pancha Bhuta Kriya, et seal viibimisest oleks vähemalt teile kasu. See on rituaali tähtsus. Rituaal on sisuliselt neile, kes seda ise teha ei saa – avalik sadhana. Tuhat inimest saavad istuda ja sellest kasu saada. Aga kui sa teed sadhanat, oled see vaid sina. Sadhana on kindlasti kõrgema loomuga, kuid rituaalist on suurem kasu. 

Mis juhtub, kui omandate meisterlikkuse viie elemendi või Pancha Bhutase üle? 

Kui viie elemendi üle on teatud meisterlikkus, pole olemas sellist asja nagu sissepoole ja väljapoole, sest elemendid ei austa teie piire. Lihtsaimas vormis öeldes, siin istudes hingate. Õhk ei austa teie piire. See on pidevalt sees ja väljas. See pole ainult õhk, seda juhtub kõigega. Toit, mida sa sööd, ja mis tahes aine, millest me end vabastame, ja kõik muu on pidevas tehingus. …siin istudes hingad. Õhk ei austa teie piire. See on pidevalt sees ja väljas. See pole ainult õhk, seda juhtub kõigega.

Teie keha piirid on mõeldud ainult teie psühholoogiliseks mugavuseks. Kuid need viis elementi ei austa seda ja nad teevad tehinguid ilma teie loata. Kui teil on mingi juurdepääs elementide olemuse kogemisele, kaotate ka oma keha piirid. Ehk teisisõnu, olete ohverdanud oma privaatsuse, sest kõik imbub sisse ja kõik imbub pidevalt välja.   

Kuidas omandada meisterlikkust viie elemendi või Pancha Bhutase üle? 

#1 Nagade tee 

Kui keegi soovib omandada meisterlikkust, on üks tavapäraseid asju paljastada end elementidele. See, mida mineviku vaimsed liikumised, nagu nagad, goraknathid või džainistid, tegid sadhana algtasemel, on paljastada end elementidele, sest nad tahtsid, et tehing toimuks vabalt. Tänapäeval pole maailmas alasti ringi kõndimine võimalik, kuigi Indias on see endiselt praktikas. Näete tuhandeid neid alasti kõndimas, mitte muretsemas sotsiaalsete normide pärast. Kuid see pole teie kõigi jaoks võimalik.   

Küsimus : Kas on võimalik sellest teadlikumaks saada lihtsalt lagendikul nagu põllul istudes või horisondipunkte vaadates, ookeani vahtides või taevasse vaadates või lihtsalt lagendikul aega veetes? 

Sadhguru: See võib aidata, kuid enamiku inimeste üldine tendents, kui nad on avatud ruumides, on end katta ja kaitsta, võttes arvesse temperatuurikõikumisi, mida võib erinevates kohtades kogeda. Samal ajal, jah, see on võimalus, kuid see ei pea tingimata olema. Kui juhtute välja istuma, saate seda kasutada. 

#2 Kandke avaraid riideid 

Üks lihtne asi, mida saate teha, on liikuda vabamale riietustasemele. Sa ei pruugi välja näha vormikas, kuid elementaarses maastikus pole sinu jaoks kuju. See on pidevas tehingus. Selle hõlbustamiseks ja teadlikuks mõistmiseks on oluline, et teie keha ja riiete vahele jääks natuke ruumi, et te ei kannaks liibuvaid riideid. See on üks samm, mille võib astuda.   

# 3 Pöörake tähelepanu hingamisele 

Kui pöörate tähelepanu, näete, et väljaspool seda hingetõmmet toimub kogu kehas pidevalt palju tehinguid. Kui sellele tehingule piisavalt tähelepanu pöörata, mõistab ta aeglaselt ka meie sees olevate elementide olemust ja koostist. Seejärel muutub võimalikuks ühe mõõtme täiustamine või süsteemi akasha suurendamine läbi sobiva praktika. Kui keegi teab, et tehing on olemas – mitte intellekti, vaid tähelepanu järgi –, siis saame teha seda, kuidas tehingut enda kasuks kohandada. 

# 4 Pöörake tähelepanu toidule ja veele 

Esimene asi on kõige ilmsemate tehingute eest vastutamine. Kõige ilmsemad tehingud on hingeõhk, toit, vee tarbimine ning kehatemperatuur ja välistemperatuur. Need on kõige ilmsemad tehingud. Lihtsalt pöörake neile ilmsetele tehingutele veidi rohkem tähelepanu.   Kui juhite tähelepanu sellele, kuidas sööte, jood, hingate ja kõike puudutate, näete, et elukogemus tõuseb täiesti erinevale tasemele.

Mind hämmastab alati, kuidas enamik inimesi ei märka kunagi hingetõmmet , mis on nii ilmne tehing ja see ei toimu vaikselt, vaid liigutab kogu keha. Kui te ei suuda oma hingeõhku märgata, siis kuidas märgata midagi peenemat? Kui juhite tähelepanu sellele, kuidas sööte, jood, hingate ja kõike puudutate, näete, et elukogemus tõuseb täiesti erinevale tasemele. 

Enamik inimesi ei tee neid lihtsaid asju. Nad ahmivad alla, mida söövad ja joovad. Nad hingavad täiesti alateadlikult. Nad puudutavad kõike ja kõike, teadmata, mida nad puudutavad või tunnevad. Inimesed arvavad, et kui te hingate, ei tohiks te midagi muud teha, peate lihtsalt hingama. Inimeseks olemise ilu seisneb selles, et meil on aju võime viia läbi keerulisi tegevusi meie sees ja olla siiski võimeline tähelepanu pöörama. Tundub, et sõidate autoga ja saate ikkagi kellegagi vestelda. Nii et kahel tasandil toimub tähelepanu just niimoodi. Võite teha kõike, mida teete, pöörates samal ajal tähelepanu hingamisele. Hingamine on üks asi, mis alati juhtub. Saate sellele tähelepanu pöörata.   

Samuti saate pöörata tähelepanu toidule, mida sööte, ja veele, mida joote. Võimalus tunda teispoolsuse mõõtmeid ja sukelduda eksistentsi müstilisse olemusse on suuresti juurdunud selle elementaarses koostises, kes me oleme. Selle ümberkujundamine võib teiega fantastilisi asju teha. 

Toimetaja märkus: vaadake lisateavet 
Bhuta shuddhi tavade ja 
Pancha Bhuta Kriya (veebis) kohta .

Tekst võetud siit: https://isha.sadhguru.org/en/wisdom/article/five-elements-pancha-bhuta

___

Jooga Programm Algajatele

Upa jooga

Upa-jooga määrib liigeseid, treenib lihaseid ja aktiveerib teie energiasõlmed. Te tunnete kõrgemat erksuse taset. – Sadhguru

Upa-jooga  on lihtne, kuid võimas kümnest praktikast koosnev komplekt, mis aktiveerivad liigesed, lihased ja energiasüsteemi, tuues kogu süsteemile kerguse. See on hea lähtepunkt neile, kes on joogaga uued ja seda saab kasutada ettevalmistusena muudeks joogapraktikateks. Põhineb keha mehaanika keerukal mõistmisel.

Kasu:

Füüsilise stressi ja väsimuse leevendamine

Liigeste ja lihaste treenimine

Keha noorendamine pärast passiivsusperioodi

Reaktiivvahe ja pika reisi mõju eiramine

___

Hatha jooga


“Me õpetame Hatha joogat kui transformatiivset protsessi. Muutus ei toimu mitte ainult teie keha tasemel, vaid ka selles, kuidas te olete.” – Sadhguru

kolam-sinine
Mis on Hatha jooga?
Hatha jooga tuleneb keha mehaanika sügavast mõistmisest ja kasutab joogaasendeid ehk joogasanasid, et võimaldada süsteemil säilitada kõrgemaid energiamõõtmeid. Seda sügavat teadust praktiseerides saab muuta ja täiustada seda, kuidas nad mõtlevad, tunnevad ja kogevad elu. Hatha jooga seisneb keha loomises, mis ei ole teie elus takistuseks. Kehast saab hüppelaud teie ülima võimaluse saavutamisel.

Mis on Isha Hatha jooga?
Isha Hatha jooga programmid on võrratu võimalus õppida klassikalist hatha joogat selle täies sügavuses ja elujõus. Programme viivad läbi kõrgelt koolitatud õpetajad ja neid ei õpetata ainult füüsilise vormi ja jõu huvides. Need on terviklik protsess, mille käigus saavutatakse loomulikult meisterlikkus keha ja vaimu üle, et jõuda tervise, rõõmu ja õndsuseni. Programmid on ulatuslikud hatha jooga uurimised ja taaselustavad selle iidse teaduse erinevaid mõõtmeid, mis tänapäeval maailmas puuduvad.

Isha Hatha jooga hõlmab viit iidset ja võimsat praktikat, mis muudavad keha ja vaimu suurteks võimalusteks.

Upa-jooga on 10 võimsa praktika komplekt, mis aktiveerivad liigeseid, lihaseid ja energiasüsteemi, noorendades kogu süsteemi.

Angamardana on 30 protsessi seeria, mis kosutavad keha ning saavutavad füüsilise vormi ja vaimse tervise tipptaseme.

Surya Kriya on tohutult iidsetest aegadest pärit võimas 21-astmeline joogapraktika, mis on loodud tervikliku protsessina tervise, heaolu ja täieliku heaolu nimel.

Joogasanad on võimsate asendite komplekt, mis tõstab inimese teadvust, stabiliseerib meelt, emotsioone ja energiasüsteemi ning aeglustab vananemisprotsessi.

Bhuta Shuddhi on inimsüsteemi viie elemendi puhastamise protsess, mis viib harmoonia ja tasakaaluni.

https://isha.sadhguru.org/global/en/yoga-meditation/yoga-program-for-beginners/hatha-yoga

___

5 Minuti Jooga Tööriistad

https://isha.sadhguru.org/global/en/yoga-meditation/yoga-program-for-beginners/yoga-videos

5 Minutit Tervisele

Sissejuhatus
Kiire elustiili, lauatöö ja saaste maailmas tundub tervis kauge asi. Selles videos annab Sadhguru meile ainulaadse joogaliku vaatenurga tervisele. Pöörates tähelepanu mõnele lihtsale põhialusele, saate tagada endale hea tervise.

Jooga Algajatele. 5 Minuti Rutiin Mis Annab Energiat.

Suunatud liikumised. Upa jooga praktika on lihtne viis liigeste energiasõlmede aktiveerimiseks ja lihaste treenimiseks, tuues kogu süsteemile kergenduse.

Tee Oma Tervisest Elustiil.

___

Sadhgurult on ka eesti keeles ilmunud raamat:

Sisemine Inseneeria

Joogi Teekond Rõõmuni

SADHGURU

„Sadhguru on hetkel üks võimsamaid elus olevaid valgustunud õpetajaid, kelle praktikad ja live’s jagamised on aidanud juba miljoneid inimesi vaimse tervenemise suunas! Olen tema suur austaja ja fänn, olles saanud tema õpetustest palju abi, väge ja vaimset tasakaalu. Käesolev raamat on suur privileeg ja kingitus Eesti rahvale, see peaks kuuluma kohustusliku kirjanduse hulka.“ Tiit Trofimov, enesearengu teejuht ja joogaõpetaja.

„Sadhguru puhul ei ole tegemist traditsioonilise guruga, keda kinnisilmi järgida. Sadhguru õpetab inimesi märkama iseennast, oma käitumismustreid ja neist järeldusi tegema. Sadhguru suunab omal karismaatilisel moel inimesi teadlikkusele ja see ongi see, mida tänapäevane inimene vajab. See raamat võib vabalt olla sinu esimeseks „uhuu“ raamatuks – võid endale kinnitada, et loed elulooraamatut või romaani, uskumata ütegi sõna, mis selles kirjas on, aga see raamat tuleb sulle kasuks igal juhul.“ Margus Sarmet, insener, joogi ja tantrapraktik

„Ma loodan, et selle raamatu abil saab rõõmust sinu alaline kaaslane. Kuid selle saavutamiseks ei paku ma mitte jutlusi, vaid teadust; mitte õpetusi, vaid tehnoloogiat; mitte juhtnööre, vaid teekonda.“ Sadhguru

___

Kes tunneb huvi Karma teema vastu, siis Sadhguru on kirjutanud raamatu ka Karmast:

KARMA: Yogi’s Guide To Crafting Your Destiny

SADHGURU

NEW YORK TIMES, USA TODAY ja PUBLISHERS WEEKLY BESTSELLER
„Täis väärtuslikke teadmisi, mis teid juhendavad.” – WILL SMITH
“Mõtlik ja elujaatav . . . kohustuslik lugemine.” – TONY ROBBINS
„See raamat paneb sind taas oma elu eest vastutama.” (TOM BRADY)

Maailmakuulsalt vaimselt õpetajalt Sadhgurult uus vaatenurk ülekasutatud ja valesti mõistetud “karma” mõistele, mis pakub õnne ja valgustumise võtit.

Mis on karma? Enamik inimesi mõistab karmat kui heade ja halbade tegude, vooruste ja pattude tasakaalu. Mehhanism, mis määrab, et me ei saa oma tegude tagajärgedest kõrvale hiilida. Tegelikult pole karmal tasu ja karistusega midagi pistmist. Karma tähendab lihtsalt tegevust: teie tegevust, teie vastutust. See ei ole mingi väline kuritegevuse ja karistuse süsteem, vaid teie loodud sisemine tsükkel. Karma kogunemise määrab ainult teie kavatsus ja see, kuidas te teiega toimuvale reageerite. Aja jooksul on võimalik sattuda enda alateadlike käitumismustrite lõksu.

Karmas püüab Sadhguru sind tagasi juhiistmele asetada, muutes sind hirmuäratavast reisijast enesekindlaks juhiks, kes juhib sinu enda saatust. Elades teadlikult ja iga hetke täielikult sisse elades, saate end tsüklist vabastada. Karma on uurimine ja käsiraamat, mis taastab meie arusaamise karmast selle algse vabaduse ja jõustamise potentsiaali, mitte takerdumise allikana. Sadhguru õpetuste kaudu õpid, kuidas elada arukalt ja rõõmsalt väljakutseid pakkuvas maailmas.

About RISING EARTH

Olen tõeotsija. Julgustan ka teid otsima oma tõde. Teades ja aru saades kuidas asjad maailmas toimivad, on suur edasiminek hinge arengus. Teadlikus aitab. Mida rohkem enesearenguga tegeleda, seda õhemaks illusioonikihid jäävad. Ükski inimene ei suuda muuta maailma, kuid ta võib edastada sõnumi, mis muudab maailma.
Rubriigid: Öko, Puhas Loodus, Esoteeriline filosoofia, Huvitavat, InPowerment, Karma, Kosmos, Kvantfüüsika, Maagia, Meditatsioon, Pühholoogia, Raamat, Religioon/Usk, Terve tervis, Tervendamine, Uncategorized, UUS MAAILM. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar